چرا حشرات غذایی ایده آل برای دام و طیور و آبزیان هستند؟!
مایک گرنت کشاورزی انگلیسی است. پدر پدربزرگ او کار خود را با یک مغازه و دو قطعه گاو شروع کرد. گرنت در یک مزرعه 450 هکتاری خوک پرورش می دهد و به کاشت گندم، نخود فرنگی و کلزا مشغول است. اخیرا، آقای گرنت نوع جدیدی از حیوانات مربوط به عرصه دام را نیز به مزرعه خود اضافه کرده است: لارو خشک مگس سرباز سیاه که به کرم حشره نیز معروف است.
گرنت این لاروها را در نزدیکی مزرعه خود پرورش می دهد، تعداد این لاروها به ده ها هزار می رسد. گرنت صدها کیلوگرم لارو خشک در چند ماه تولید کرده است؛ این کار وی به عنوان بخشی از سرمایه گذاری اتحادیه اروپا بر روی پروژه ای به نام PROteINSECT بوده است. این لاروها در حال حاضر در به عنوان خوراک به ماهی ها، خوک ها و جوجه ها داده می شوند و هدف از آن این است که آیا حشرات می توانند به عنوان خوراک دام و طیور در آینده استفاده شوند یا خیر؟
دانشمندان معتقدند که پاسخ این سوال مثبت است. تمایل غذایی مردم جهان به گوشت رو به افزایش است و تولید خوراک دام موجب افزایش استفاده از زمین های زراعی و آب می شود. حشرات می توانند با هزینه زیست محیطی بسیار کمی، بیشتر نیازهای دام به پروتئین را تامین نمایند؛ مراکز بررسی در حال مقایسه مزایا و معایب بالقوه این روش هستند، معایب و خطراتی مانند امکان این که حشرات سم های محیط زیست را جذب کنند
و بیماری ها را به دام و طیور انتقال دهند. در 8 اکتبر 2015 ، اتحادیه سلامت غذایی اروپا در شهر پارمای ایتالیا اولین گزارش خود را در مورد خطرات ناشی از استفاده از حشرات به عنوان خوراک دام و طیور منتشر کرد. طبق این گزارش، خطرات بستگی به نوع حشرات مورد استفاده دارد و یکی از حشراتی که هیچ خطری برای استفاده در خوراک دام و طیور و آبزیان ندارد، لارو مگس سرباز سیاه است.
بهترین راه برای تبدیل حشرات به بخشی از خوراک، خوردن آن ها است که در بعضی کشورها انجام می شود. بیش از 2 میلیون نفر از مردم جهان کرم پیله ساز و سوسک می پزند یا گوشت را در لارو می خوابانند تا طعم بگیرد. در آفریقای جنوبی، هر ساله 9.5 بیلیون عدد از نوعی کرم پیله ساز برای مصارف انسانی پرورش داده می شوند. در اوگاندا، یک کیلوگرم ملخ گران تر از یک کیلوگرم گوشت گاو است.
آرنولد ون هویس (Arnold van Huis) حشره شناس در دانشگاه واخنینگن هلند می گوید حشرات بهترین انتخاب از نظر زیست محیطی هستند. حشرات با سرعتی عجیب توده بدنی تولید می کنند، زیرا به عنوان موجودات خونسرد، نیاز ندارند برای تنظیم دمای بدن خود انرژی مصرف کنند.
جیرجیرک ها فقط 1.7 کیلوگرم غذا نیاز دارند تا یک کیلوگرم به وزنشان اضافه شود؛ یک مرغ معمولی آمریکا 2.5 کیلوگرم، خوک 5 کیلوگرم و گاو 10 کیلوگرم غذا مصرف می کند تا یک کیلوگرم به وزنش اضافه شود.
یکی دیگر از مزایای حشرات این است که می توانند به طور کامل خورده شوند. تنها نیمی از یک جوجه یا یک خوک را می توان خورد؛ این میزان برای گوشت گاو کمتر است. در نتیجه، تولید یک کیلوگرم از پروتئین حشرات گاز کربن دی اکسید کمتری نسبت به پرورش خوک یا گاو تولید می کند.
مطالعات بسیاری نشان داده اند که حشرات قابل خوردن که 2000 نوع هستند، دارای پروتئین بالا و سرشار از ترکیبات مغذی مانند آهن و ویتامین ها هستند. سازمان خوارو بار و کشاورزی سازمان ملل متحد در یکی از گزارش های سال 2012 خود در مورد «پتانسیل بسیار با لایی که حشرات برای بهبود امنیت غذایی دارند» توضیح می دهد.
اما قرار دادن حشرات در منوی غذایی رستوران ها مشکلات بزرگتری را ایجاد می کند. ون هویس می گوید: «بسیاری از مردم از ایده ی خوردن حشرات منتنفرند». دادن خوراک حشرات به دام ممکن است هزینه های زیست محیطی کمتری داشته باشد و از همه مهم تر فروختن گوشت دامی که با حشره تغذیه کرده است به مردم راحت تر است. چه کسی می داند، شاید وقتی که دام ها شروع به خوردن حشرات کنند، انسان ها نیز خوردن آن را عادی بدانند.
مطالعات نشان می دهند که واکنش دام و طیور به حشرات مثبت است؛ حشرات، خوراکی طبیعی برای دیگر جانوران هستند، از مرغ ها و جوجه ها گرفته تا ماهی قزل آلا و میگو. پژوهشگران سازمان خوار و بار کشاورزی ملل متحد در مطالعه ی سال 2014 خود نشان داده اند که حشرات می توانند بین 25 تا 100 درصد جایگزین سویا یا پودر ماهی در رژیم غذایی دام و طیور شوند و هیچ تاثیر منفی ای ندارند. پژوهشگران این سازمان همچنین اظهار داشته اند که بو و بافت ماهی هایی که با لارو مگس سرباز سیاه تغذیه کرده اند هیچ تغییری نکرده است.
